skip to Main Content

[:nl]Wat betekent DNS en wat kun je er mee?[:]

[:nl]DNS staat voor Domain Name System. Dit systeem zorgt ervoor dat alle domeinnamen omgezet worden in IP-adressen en andersom ook. (van IP-adress omzetten in domeinnaam.) Je kunt dan denken aan hostnamen, subdomeinen en domeinnamen. Maar DNS doet eigenlijk nog veel meer dan alleen het omzetten. In het DNS worden ook veel gegevens over de domeinnaam opgeslagen zoals ip-adressen en de namen van de mailservers bijvoorbeeld. Dit worden ook wel records genoemd. Hieronder een overzicht van de DNS van een domeinnaam:

A record

Het A record is eigenlijk een verwijzing van een internetadres naar een IP-adres. Als je bijvoorbeeld ‘sysway’ als A record hebt aangemaakt, dan zal sysway.jedomein.nl naar het ingevulde IP-adres verwijzen.

NS

NS staat voor Nameserver en met dit record geef je de nameservers van je domeinnaam aan. Elk domein heeft minimaal twee NS-records. Deze NS records horen te matchen met de nameservers die gebruikt zijn voor het domein in het klantenpaneel van de hosting provider.

TXT

In het speciale TXT record is het mogelijk om een informatieve waarde mee te geven welke vaak voor email erg belangrijk is. Zo kun je denken aan bepaalde informatie over een domeinnaam, contactgegevens of hostingprovider. Vaak word hiermee de versturende partij van email gevalideerd en mag deze partij via @domeinnaam.nl de email versturen.

MX

MX staat voor Mail Exchange en deze records vertellen waar het mailverkeer afgeleverd moet worden. Zo vul je hier geen IP-adres in maar een hostname, of bijvoorbeeld een A record. Deze records kunnen verwijzen naar dezelfde server als de webserver maar het kan bijvoorbeeld ook een exchangeserver van een bedrijf zijn. In ons geval is vaak het MX record mail aangemaakt. Vervolgens bestaat er ook een A record genaamd mail, die weer naar het IP adres van de webserver wijst.[:]

Back To Top
×Close search
Zoeken